Things from life

Mănăstirea dintr-un lemn

De cele mai multe ori ne amintim de Dumnezeu atunci când aproape ne simțim căzuți la pământ. Strigăm cu disperare spre El să ne întindă o mână și să ne ajute să ne ridicăm.

Uneori, îi cerem sa ne ierte că am uitat de El atunci când ne era bine, când eram fericiți, când ne simțeam lipsiți de griji, iubiți, sănătoși și norocoși.

Obișnuiesc să îi mulțumesc când deschid ochii dimineața.

De multe ori mă urc în mașină și, în drumul spre Tg. Jiu, mă opresc într-unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut. Mănăstirea dintr-un lemn, între Vâlcea și Horezu. E locul unde simt că mă aude cel mai bine.

Acolo m-au dus părinții mei în pelerinajul dinaintea BAC-ului. 🙂 Cunoașteti pe cineva care nu se roagă înaintea vreunui examen? 😀

Atunci am trăit un sentiment aproape de nedescris în cuvinte. Am simțit că în acel loc, am reușit pentru prima dată să am o comuniune cu El. E ca și cum te-ai desprinde de propriul corp și te-ai înălța deasupra a tot ce înseamnă materie. Acest sentiment revine de fiecare dată când merg acolo. Nu intru în detalii, pentru că fiecare trăiește și simte în felul lui. Însă vă spun doar că merită sa mergeti măcar o dată.

Se ajunge ușor. E la 26 de km de Vâlcea. Mănăstirea e separată prin dealurile vecine de mănăstirile Surpatele și Govora. Sunt indicatoare destul de vizibile care să vă ducă spre acest loc unde există și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Intrarea se face pe o alee de aproximativ 1 km. Apoi se intră pe porțiile mănăstirii. În față se deschide o curte superbă, amenajată cu mult bun gust. De acolo se intră într-o altă curte, unde se află Biserica din Piatră. În ea găsiți această icoană făcătoare de minuni. Nu există un punct de vedere cert al specialiștilor cu privire la datare și proveniență. Unii spun despre chipul Maicii Domnului că este pictat după modelul lăsat de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, cel care a pictat-o prima dată pe Fecioara Maria, și că ar fi fost pictată în secolul IV, la Mănăstirea Theothokos din Grecia. Alți specialișiti în iconografie plasează pictarea icoanei la începutul secolului al XV-lea.

De aici, urci pe niște trepte din stânga bisericii, pe un deal. Acolo e bisericuța despre care vă vorbesc. Cea din lemn. Inițial, această bisericuță din secolul al XVI-lea a fost pe locul celei care e acum, cea din piatră. A fost mutată mai sus, fiindcă Matei Voievod, a dorit să ctitorească o biserică din piatră zidită la rădăcina unui stejar tăiat.

Din acest stejar tăiat a fost contruită biserica dintr-un lemn. Povestea apărută prin sec al XVIII-lea, ar fi cam așa:  un cioban numit Radu care ar fi visat icoana Maicii Domnului ascunsă într-un stejar secular, a tăiat stejarul, a găsit icoana, a construit din lemnul stejarului o bisericuță în care a așezat icoana și a făcut ușa bisericuței mai mică decât dimensiunile icoanei (care măsoară în realitate 1,52/1,25 m și grosimea de 8 cm.), pentru ca icoana să nu poată fi scoasă din biserică.

Nu-mi lipsește imaginația pentru a descrie frumusețea locului. Aleg să vă spun doar că merită să ajungeți în această părticică din rai. Acolo se respiră liniștea…

Voi ce locuri dintr-astea magice cunoașteți?

P.S. Eu trăiesc multe lucruri frumoase de fiecare dată când mă întorc de acolo. 🙂

In locul tau n-as sta prea mult pe ganduri. Acum as da like paginii mele de pe www.facebook.com/OctaviaGeamanuOficial 🙂

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Larisa
  September 11, 2015 at 11:11 pm

  Wow! Minunate poze! Când voi ajunge în zonă, cu siguranță o voi vizita! Mănăstirea Tirnu și Mănăstirea Ostrov de pe Valea Oltului sunt preferatele mele. Raiul pe pământ, în viziunea mea. Iar în apropiere de București, în mănăstirea Păsărea mi se pare foarte frumos . Măicuțele de acolo fac o treabă minunată. Dacă vei ajunge acolo, să treci podul peste apă. La capătul podului, la chilie, este un câine care păzește incredibil de simpatic și jucăuș cu toată lumea ! Eu una îl ador de a dreptul !

 • Reply
  Octavia Geamanu
  September 30, 2015 at 11:58 pm

  Larisa, iti multumesc pentru raspuns. Manastirea Ostrov e locul unde am fost prima data in excursie, in scoala generala fiind. 🙂

 • Reply
  obiecte bisericesti
  December 1, 2015 at 5:13 pm

  Cuvinte frumoaste am aflat pe pagina dumeavoastra. Va dorec multa
  sanatate in ceea ce v-ati propus.

 • Leave a Reply

  Adresa de email nu va fi publicata. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.